Σαββατιανό, Ρητίνη από πεύκα
Νότια Εύβοια, επαρχία Κάρυστος.
Το κλίμα χαρακτηρίζεται μεσογειακό. Τα καλοκαίρια είναι θερμά-ξηρά με ανέμους μικρής έως μέτριας έντασης και οι χειμώνες ήπιοι με αρκετά αυξημένες βροχοπτώσεις και ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους. Την εποχή της άνοιξης οι άνεμοι είναι μικρής έως μέτριας έντασης. Η θεωρητική εξατμισοδιαπνοή υπερέχει την περίοδο βλάστησης, ενώ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τη βροχόπτωση τους χειμερινούς μήνες.
Τα εδάφη διακρίνονται σε αμμώδη, πηλοαμμώδη, πηλώδη, αργιλώδη και αμμοαργιλώδη. Παλαιότερα, τα περισσότερα αμπέλια, ήταν φυτεμένα στις εύφορες πεδιάδες. Πλέον όμως, καλλιεργούνται σε πλαγιές που έχουν απότομη κλίση, ώστε η έκθεση στον ήλιο να είναι εντονότερη και η αποστράγγιση αυτονόητη. Οι πιο πολλοί αμπελώνες της περιοχής εκτείνονται σε πλαγιές και τα εδάφη τους είναι μέσης μηχανικής σύστασης με ουδέτερο pH. Διαθέτουν επίσης ένα μικρό ποσοστό ανθρακικού ασβεστίου.
Η Μούσα, παράγεται με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της λευκής οινοποίησης και στις ανοξείδωτες δεξαμενές η θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη και δεν υπερβαίνει τους 20°C, κατά την διαδικασία της ζύμωσης, ενώ προστίθεται μικρή ποσότητα ρητίνης πεύκου.
Η Μούσα, διαθέτει ένα λεμονοπράσινο μέτριο χρώμα και αρώματα φρεσκάδας από ρετσίνι και κίτρινα φρούτα. Η οξύτητα του οίνου είναι δροσερή, με ελαφρύ σώμα, ελαφρύ αλκοόλ και κομψότητα, ενώ αφήνει μία επίγευση με αίσθηση ρητίνης.
Προσθέτοντας τις ευεργετικές ιδιότητες της ρητίνης-ρετσινιού –που είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα– στο κρασί μας, έχουμε ένα εξαίσιο αποτέλεσμα ελληνικής προέλευσης.
Η Μούσα «σερβίρει» μια ελληνική παράδοση αιώνων στα ποτήρια σας. Είναι μια ρετσίνα εκλεκτής ποιότητας με άρωμα πεύκου και ισορροπημένη δροσερή γεύση. Μπορεί να συνοδεύσει τηγανητά θαλασσινά, γαρίδες, μαριναρισμένα ψάρια όπως τόνο, σολωμό και γαύρο και γιαπωνέζικα πιάτα όπως sashimi, καθώς επίσης καρπάτσιο, τυροκροκέτες, ντολμαδάκια και άλλες γεύσεις που δίνουν έμφαση στο σκόρδο.
Μπορείτε να το απολαύσετε στους 9°C -11°C.